Kuchnia

ciasta

MUFFINKI Z NADZIENIEM TOFFI

Składniki (6 sztuk):
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 czubate łyżeczki kakao
szczypta soli
masa kajmakowa:
1 szklanka śmietanki 18%
1 szklanka brązowego cukru
100g masła

Przygotowanie:
Jeśli nie mamy masy kajmakowej przygotowania najlepiej zacząć dzień wcześniej, a przynajmniej kilka godzin wcześniej, żeby masa zdążyła się dobrze schłodzić i zestalić. Oczywiście można użyć gotowego kajmaku z puszki, jeśli nie chce nam się bawić w domową produkcje, chociaż jest to bardzo proste. W garnku roztapiamy masło, dodajemy brązowy cukier, przesmażamy przez parę chwil i dodajemy śmietankę. Całość gotujemy przez kilka minut, aż masa zgęstnieje. Przelewamy do słoika i studzimy. Taką masę można spokojnie przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. Z podanej ilości wychodzi słoiczek po majonezie kajmaku, co wystarcza na 12 muffinek.
W dwóch miskach mieszamy oddzielnie składniki suche i składniki mokre. Bardzo ważne jest, żeby przesiać kakao, bo nie chcemy trafić na gorzkie grudki w babeczkach. Do suchych składników dodajemy szczyptę soli, która podkreśla smak kakao. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy, aż całość się połączy. Foremki do muffinek wypełniamy do połowy wysokości. Do każdej wkładamy łyżeczkę schłodzonej masy kajmakowej. Muffinki dopełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 12 minut. Jak widać niektóre muffinki pękły na górze, ale nie oznacza to zakalca. Babeczki trzeba przestudzić przed jedzeniem, warto uważać, bo kajmak jest bardzo gorący i łatwo się poparzyć. Kiedy są jeszcze ciepłe nadzienie wypływa ze środka, po wystudzeniu masa się bardziej zestala.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation