Kuchnia

Dania obiadowe

Kuleczki mielone w pysznym sosie
Pyszne małe kuleczki w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw to jest to czego nam dziś potrzeba. Danie podajemy z makaronem lub ryżem, przygotujemy szybko i łatwo a rodzina zje z przyjemnością.
5 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki na mięsne kuleczki:
• 1kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 jajko
• Sól
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
Składniki na sos:
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 1 papryczki chili
• 2 duże marchewki
• ½ kg fasoli szparagowej
• 1 czerwona papryka
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka octu ryżowego
• Olej do smażenia
• 1 szklanka wody
• Sól
• Szczypta chili
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na kuleczki mięsne przekładam do miski i wyrabiam masę mięsną. Następnie robię okrągłe kotlety wielkości orzecha włoskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 25 minut w 180°C
2. Czosnek, cebulę obieram, kroję drobno i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję obraną z nasion, drobno pokrojoną papryczkę chili,obrane, pokrojone w słupki marchewki i umytą pokrojoną na mniejsze kawałki fasolę oraz umytą, obraną z nasion i pokrojoną w paseczki paprykę.
3. Podlewam wodą, wlewam sos sojowy, ocet, miód, doprawiam solą oraz chili. Gotuję 15 minut aż warzywa zmiękną.
4. Na koniec sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną i łączę z upieczonymi kuleczkami.
5. Gotowe. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation