Kuchnia

kuchnia

Zupa krem z białych warzyw wykwintna

1 cebula,
4 ząbki czosnku,
6 ziemniaków,
1 pietruszka,
1/4 selera,
1 fenkuł,
woda lub bulion – ok. 1,5 szklanki,
mleko – ok. 3/4 szklanki,
70-100 g twardego sera długo dojrzewającego,
30 g masła + 1 łyżka oliwy z oliwek,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie.

Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w grubszą kostkę. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło z łyżką oliwy i przesmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wszystkie pozostałe warzywa – przesmażamy wszystko na małym ogniu przez kilka minut ciągle mieszając.

Zalewamy warzywa wodą, solimy i gotujemy do miękkości – ok. 10-20 minut. Ugotowane warzywa miksujemy na gładko, dolewamy mleko i podgrzewamy. Gdy zupa będzie gorąca dodajemy starty na tarce ser. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie ziołami prowansalskimi. W razie potrzebujemy dodajemy więcej bulionu lub mleka.

Ważne! Ilość i kompozycję warzyw dobieramy dowolnie, podobnie jak ilość bulionu oraz mleka – w zależności jak gęstą zupę lubimy.

Podajemy gorącą np. z pesto, chrupiącymi grzankami, prażonymi pestkami (dyni, słonecznika) lub pikantnymi paluchami z ciasta francuskiego,
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation