Wnętrza

kuchnia

Ciasto Kruche Bakaliowe z Płatkami Owsianymi
Składniki:
na kruche ciasto:
125 g zimnego masła
220 g mąki pszennej tortowej
30 g mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko + 1 żółtko (L)
sos z 1/2 cytryny
ponadto:
2 szklanki owsianego musli z bakaliami
1 szklankę drobno posiekanych różnych bakalii (rodzynek, orzechów, moreli, migdałów, itp)
2/3 szklanki dżemu truskawkowego
50 gr czekolady gorzkiej (u mnie Wedel)
*lukier do polania ciasta (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
przygotowanie ciasta kruchego:
Blachę posmarować masłem i wysypać mąką.

Wszystkie składniki ciasta bez soku, posiekać dokładnie, najlepiej zrobić to w malakserze lub na stolnicy dużym nożem. Kiedy składniki zaczną się łączyć wlać sok i siekać do chwili kiedy powstanie jednolite, wilgotne ciasto. Zagnieść ciasto rękami, jeśli to konieczne lekko podsypać mąką jeśli jest bardzo wilgotne.

Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, wylepić ją ciastem, wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min, lub na czas nagrzewania piekarnika.

Schłodzone ciasto wyjąć, nakłuć widelcem, posmarować białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 12-14 min, do zrumienienia.

Wyjąć i na ciasto wyłożyć dżem, posypać płatkami owsianymi wymieszanymi z bakaliami, posypać startą czekoladą. Piec kolejne 20 min w 175 st.C.

Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić. Zimne ciasto można polukrować.

*Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru wymieszać z sokiem z ok. 1/2 cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation