Kuchnia

deserowo

Kawowa Panna Cotta
Składniki na 4 porcje:
300 ml świeżej śmietanki
200 ml mocnej kawy
50 g cukru trzcinowego
1-1, 5 łyżki żelatyny
Czekolada i czekoladowe ziarna kawy do dekoracji
Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, aby napęczniała. Śmietankę, kawę wlać do małego rondelka i dodać cukier. Całość doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia. Żelatynę rozpuści w odrobinie ciepłej mieszanki i dolać do pozostałego płynu dokładnie mieszając. Odstawić do przestudzenia a następnie rozlać do przygotowanych foremek i schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Wyjąc na talerzyki i dowolnie przyozdobić czekoladą. Wyjątkowo smakują z lodami lub polane likierem kawowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation