Kuchnia

CIASTA

Ciasto pomarańczowo-migdałowe (bez mąki!)

składniki:

2 pomarańcze – około 450 g
280 g drobnego cukier
7 jajek (żółtka i białka osobno)
300 g rozdrobnionych migdałów
3 łyżki płatków migdałowych
cukier puder do dekoracji

nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. okrągłą formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem i smarujemy odrobiną tłuszczu. pomarańcze kroimy w małą kostkę razem ze skórką i gotujemy z łyżką wody na bardzo małym ogniu przez około 40 min (aż skórka zmięknie, a nadmiar wody odparuje). po ugotowaniu możemy jeszcze trochę poszatkować pomarańcze. ubijamy białka na sztywno. dodajemy powoli i stopniowo połowę cukru i ubijamy dalej. w drugim pojemniku łączymy żółtka z resztą cukru. dodajemy pomarańcze i migdały (ja po prostu rozdrobiłam płatki migdałowe).Łyżką łączymy białko z masą żółtkową i wylewamy masę do formy. wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. pieczemy około 60-70 min. sprawdzamy czy ciasto jest gotowe patyczkiem – po wbiciu w ciasto, patyczek powinien pozostać suchy. w trakcie pieczenia możemy przykryć ciasto folią aby zapobiec zbytniemu spieczeniu się płatków migdałowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation