Kuchnia

Kuchnia - DRÓB (kurczak, indyk, kaczka, gęś, perliczka...)

Kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Składniki
500 g piersi z kurczaka
8-10 suszonych pomidorów
200 g szpinaku
3 łyżki mascarpone
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
250 ml wody
mąka pszenna do obtoczenia kurczaka
olej rzepakowy do smażenia
Kroki
Piersi z kurczaka pokrój na kawałki podobnej wielkości. Rozbij je tłuczkiem, by były też zbliżonej grubości.
Posyp solą, pieprzem i obtocz delikatnie w mące.
Cebulę pokrój w plastry, czosnek posiekaj. Suszone pomidory pokrój w większą kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj plastry kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony.
Zdejmij kurczaka z ognia i przełóż na talerz.
Zmniejsz ogień i wrzuć na patelnię cebulę i czosnek. Podsmaż przez chwilę i wlej na patelnię wodę. Wymieszaj, by zebrać wszystkie smaki z patelni pozostałe po smażeniu.
Dodaj suszone pomidory i ser mascarpone. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.
Dodaj szpinak i wymieszaj, by pokrył się sosem. Następnie włóż do sosu kurczaka i gotuj przez 3-4 minuty.
Podawaj z ulubionym makaronem, ryżem lub kaszą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation