Kuchnia

Kuchnia

Razowe-pieczone pierogi ze szpinakiem(ok. 25 średnich sztuk- ok. 4 porcje):
Składniki

ok. 350 g szpinaku (np. mrożonego)
1 duża cebula
2 łyżki serka homogenizowanego/ gęstego jogurtu naturalnego
3-4 ząbki czosnku
1 szklaka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki żytniej ( u mnie typ 720)
ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
1 jajko lub samo białko
Przyprawy: pieprz, sól
Opcjonalnie: sos czosnkowy

Przygotowujemy farsz: szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu (jeżeli świeży to również wrzucamy na patelnię). Gdy osiągnie gęstą konsystencję dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na drugiej patelni lekko przetartej oliwą złocimy cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę i dodajemy do szpinaku razem z serkiem/jogurtem. Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min, pod koniec doprawiamy do smaku. Zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto: Mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy odrobinę soli i ugniatamy stopniowo dolewając wody, aby konsystencja nie była zbyt rzadka (gdy woda jest zbyt gorąca polecam użyć grubych gumowych rękawiczek;).
Wyrobione ciasto bez grudek rozwałkowujemy niezbyt ciemno, wycinamy krążki (np. szklanką), wypełniamy naszym szpinakowym farszem i zlepiamy brzegi.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.
Zlepione pierożki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrywamy całą powierzchnię pierożków białkiem lub roztrzepanym jajkiem szczególną uwagę zwracając na miejsce zlepienia (ponieważ ono jest najbardziej twarde podczas pieczenia).
Blaszkę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut.

Wartość kaloryczna: ok. 205 kcal/ porcja
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation