Kuchnia

przepisy

Gruzińska kuchnia jest coraz popularniejsza w naszym kraju. Słynie z pysznych dań i różnorodnych aromatów. Niekwestionowanym gruzińskim przysmakiem jest chaczapuri. To rodzaj chleba z serowym nadzieniem. Można go przygotowywać zarówno na obiad, kolację czy śniadanie. Przepis jest naprawdę prosty.
Składniki na ciasto:

20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1kg mąki, 3/4 litra wody, 1/2 łyżki soli, 3 łyżki oleju.

Farsz:

300 g mozzarelli, 250 g żółtego sera, 250 g bryndzy lub fety, 1 jajko, pieprz, mąka do podsypania masło do smarowania.

Przygotowanie:

1. Drożdże posypujemy cukrem, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aż wypłyną na powierzchnię.
y 2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej oraz rozmieszane drożdże z wodą.
3. Wyrabiamy ciasto, powinno być lekko lepkie i ciągnące, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
4. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, dzielimy na 4 porcje.
5. Łączymy ze sobą wszystkie gatunki sera i formujemy z nich 4 kule.
6. Ciasto rozgniatamy na placek, układamy na jego środku ser, zawijamy brzegi, skręcamy, rozgniatamy dłońmi na placek o grubości około 1,5 cm.
7. Wypiekamy na suchej patelni, na średnim ogniu aż się zarumieni z obu stron, podajemy posmarowane roztopionym masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation