Kuchnia

RYŻ

Paella z kurczakiem - Kobieta w INTERIA.PL
Składniki na 4 porcje:

8 podudzi kurczaka
2 duże strąki czerwonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 pomidory
2-3 łyżki oliwy
40 dag ryżu
1 litr gorącego bulionu drobiowego (może być z kostki)
1 płaska łyżka kurkumy
10 dag zielonego groszku
sól
pieprz
mielona słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania:


1. Podudzia umyj, wytrzyj do sucha. Mięso lekko posól i posyp pieprzem. Papryki rozetnij, oczyść, strąki opłucz, pokrój na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory umyj, pokrój na cząstki (wcześniej możesz je sparzyć, obrać i oczyścić).

2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, smaż na niej podudzia kurczaka ok. 10 minut, zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmaż paprykę, cebulę i czosnek. Dodaj ryż oraz pomidory. Posyp słodką i ostrą papryką. Gorący bulion wymieszaj z kurkumą. Zalej nim składniki na patelni. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10-15 minut.

3. Do składników na patelni dodaj kurczaka oraz groszek, dobrze wymieszaj. Gotuj jeszcze 10 minut. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz, do paelli możesz dodać też krewetki albo plasterki chorizo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation