Kuchnia
przepisy
Ciasto borówkowe Ewy Wachowicz -
ciasta: krajanki
Ciasto borówkowe Ewy Wachowicz
14. 08.2013 | 08:50
"Placek borowkowy, to klasyczny deser z sezonowych owocow. Kiedys, tuz po upieczeniu wielkiej blachy takiego ciasta, odwiedzil mnie Robert Maklowicz, ktory znany jest z tego, ze z deserow najbardziej lubi... wedzona slonine. Obrzucil placek niechetnym spojrzeniem i z westchnieniem, z poczucia obowiazku uszanowania wysilkow gospodyni, siegnal po niewielki kawalek... Placek najwyrazniej nie ustepowal smakiem najbardziej wyszukanym potrawom ze slonina, bo w trakcie rozmowy nagle okazalo sie, ze ciasta zabraklo... To chyba najlepsza rekomendacja dla tego deseru."
Przepis z ksiazki 'Slodki swiat' Ewy Wachowicz.
Ja bardzo minimalnie zmienilam tylko czasy pieczenia - mam dostep do sporych borowek amerykanskich, a nie malutkich, polskich jagod, i potrzebuja one po prostu odrobine wiecej czasu w piekarniku. I jeszcze jedno: moja uniwersalna blaszka na ciasto (kwadratowa, 23cm) jest mniejsza, niz opisana w ksiazce (23/35cm), dlatego warstwa kruchego ciasta okazala sie nieco grubsza, niz powinna. Co wcale, ale to wcale w niczym nie przeszkadzalo - to kruche ciasto jest pyszne i zawsze zjadliwe.
ciasto Ewy Wachowicz.jpg
ciasto Ewy Wachowicz1.jpg
CIASTO:
300g mąki
200g masla
3 żółtka
100g cukru pudru
1 cukier waniliowy - nie mialam i nie dalam
NADZIENIE:
400g borowek
1/2 szklanki wody
1 lyzka cukru
1 lyzka maki ziemniaczanej - u mnie: kukurydziana
dżem agrestowy - u mnie: malinowy
BEZA:
3 bialka
6 lyzek cukru pudru
Mąkę przesiac na stolnice/blat, dodac cukier i cukier waniliowy, posiekane maslo i wyrobic nozem.
Dodac żółtka i zagniesc rekami. Kiedy ciasto bedzie gotowe zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez 2 godziny. Blaszke 23 x 35cm (u mnie: 23 x 23cm) wylozyc pergaminem do pieczenia. Ciasto uformowac tak, aby pokrylo dno i brzegi formy, ponakluwac widelcem. Piec 20-25min w piekarniku nagrzanym do 180stC.
Wode zagotowac z cukrem. Dolac mąkę ziemniaczana rozrobiona w niewielkiej ilosci zimnej wody. Dodac borowki, wymieszac i szybko zdjac z ognia. Ostudzic.
Ciasto wyjac, posmarowac dżemem i nalozyc mase borowkowa.
Bialka ubic na piane, dodac cukier i ubijac na gladka mase bezowa. Rozsmarowac na borowkach. Wstawic do piekarnika, rozgrzanego do 180stC, po pieczeniu ciasta, i od razu zmniejszyc temperature do 150stC. Piec 20-25min, az beza bedzie lekko zrumieniona.
Ewa Wachowicz - przepisy polskiej miss
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