Kuchnia

jedzonko

Hummus z awokado

Składniki:

1 puszka ciecierzycy (lub jedna szklanka ugotowanej);
4-5 łyżek tahini;
4 ząbki czosnku;
2 dojrzałe awokado;
sok z 1 limonki;
sól, pieprz;
ok. 1/2 szklanki zimnej wody.
Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączyć z zalewy i opłukać. Przełożyć do robota kuchennego razem z pastą tahini oraz czosnkiem. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać miąższ z awokado, sok z limonki i przyprawy. Ponownie zmiksować. Następnie stopniowo dolewać zimną wodę do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

Podawać jako dip do warzyw lub nachosów. Świetnie się sprawdza w formie pasty do kanapek, tortilli czy też burgerów. Można przed podaniem posypać chilli, pieprzem lub natką pietruszki.

Smacznego!

http://www.oatmealandfigs.pl/hummus-z-awokado/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation