Kuchnia

Ciacha!

Czekoladowe z jabłkami i musem malinowo-migdałowym

100g masła (niesolonego)
100 gorzkiej czekolady (z wysoką zawartością kakao)
200g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
150g drobnego cukru lub cukru pudru
3 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
sok wyciśnięty z cytryny
jabłko obrane i pozbawione pestek
Mus:
320g malin (poza sezonem możesz użyć mrożonych)
1 pełna łyżka cukru pudru
90g pianek marshmallow
garść poszatkowanych płatków migdałów
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Na początku rozpuść na kąpieli wodnej masło i czekoladę. Odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól w misce. Następnie zmiksuj jajka razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Do masy delikatnie i stopniowo wmieszaj (mikserem na bardzo wolnych obrotach albo drewnianą łyżką) stopioną czekoladę z masłem oraz sok z cytryny. Teraz dodaj (też stopniowo i delikatnie) mieszankę suchych składników: mąki, soli i proszku.

Obrane jabłko podziel na ćwiartki, a każdą ćwiartkę pokrój w cienkie plastry. Do tortownicy o średnicy 23 cm wlej połowę ciasta, na jego wierzchu ułóż ściśle, tuż obok siebie plastry jabłek, a następnie przykryj je pozostałą częścią czekoladowej masy.

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i studź na kuchennej kratce.

Mus malinowy. Do garnka z grubym dnem dodaj maliny, pianki i cukier puder. Rozpuszczaj wszystkie składniki, aż sos stanie się gładki i nieco zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj więcej cukru. Lekko przestudzonym musem obficie polej ciasto czekoladowe. Wierzch udekoruj poszatkowanymi migdałami.

Odstaw na 2 godziny w chłodne (niekonieczne musi to być lodówka) miejsce, aby mus mógł spokojnie zastygnąć. Chyba, że nie będziesz mógł oprzeć się wyglądowi malin i zapachowi czekolady…
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation