Kuchnia

impreza

SAŁATKA Z TORTELLINI, SZYNKĄ I ANANASEM

Składniki:
25 dag makaronu tortellini (serowo-grzybowe nadzienie lub inne)
15 dag szynki
½ puszki ananasa
1 puszka kukurydzy
5 dag ogórków kiszonych
3 dag pora
4 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
ostra papryka w proszku
majeranek
sól
pieprz
Do dekoracji:
szczypiorek
Sposób wykonania:

Makaron tortellini ugotować w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Szynkę i ananasa pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórki kiszone i opłukany por pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć makaron tortellini, szynkę, ananasa, kukurydzę, ogórki kiszone i por. Dodać majonez, jogurt naturalny, szczyptę ostrej papryki w proszku i rozgniecionego w palcach majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.

Przed podaniem na stół sałatkę przełożyć do przezroczystej miski i posypać szczypiorkiem.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation