Kuchnia

ciasta

Ciasto bananowe

Składniki:
4 dojrzałe banany
3/4 szklanki* cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1.5 szklanki* mąki pszennej tortowej
1 jajo
50 g masła (roztopić)
100 g bakalii
* szklanka – 250 ml

Przygotowanie ciasta bananowego:
Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną.
W drugiej misce rozgnieść banany, następnie wsypać cukier i wymieszać.
Do bananów dodać jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie.
Wszystko wymieszać dobrze dużą łyżką.
Gotowe ciasto bananowe wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Wierzch ciasta delikatnie naciąć wzdłuż na środku (w tym miejscu nastąpi charakterystyczne pęknięcie).
Ja swój chlebek bananowy piekłam w keksówce o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm [długość x wysokość x szerokość] (są to wymiary góry keksówki, wymiary samego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość).
Ciasto z bananami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut lub do momentu, kiedy wsadzony w środek ciasta patyczek, wyjdzie suchy.
Upieczony chlebek bananowy można posypać cukrem pudrem.

Moje wskazówki:
Do ciasta bananowego najlepsze są bardzo dojrzałe banany. Jeśli takich nie macie, możecie prostym sposobem przyśpieszyć ich dojrzewanie. Należy takie banany włożyć do ciemnej torebki papierowej wraz z jabłkiem, gruszką lub pomidorem. Wydzielone gazy przez te dodatki spowodują przyśpieszenie procesu dojrzewania bananów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation