Kuchnia

good food

Kokosowo karmelowe ciasto bez pieczenia - palce lizać!

Składniki:

na budyń:

400ml mleczka kokosowego
1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru
2 czubate łyżki cukru pudru lub 3 łyżki cukru kryształu
pół szklanki wiórek kokosowych
na przełożenie:

400g masy krówkowej
ok. 300g herbatników (60 sztuk)
na polewę:

100g czekolady gorzkiej
2-3 łyżki śmietanki
2 podwójne batoniki bounty


Wykonanie:

Ugotować budyń. Mleczko kokosowe roztrzepać trzepaczką, pół szklanki odlać, resztę zagotować z cukrem. Odłożone mleczko wymieszać z proszkiem budyniowym tak aby nie było grudek. Wlać do gotującego się budyniu, gotować jeszcze minutę. Wsypać wiórki, wymieszać, odstawić.

Na desce wyłożyć herbatniki

Układać warstwami:

herbatniki
1/3 masy krówkowej
herbatniki
1/2 budyniu kokosowego
herbatniki
1/3 masy krówkowej
herbatniki
1/2 budyniu kokosowego
herbatniki
Pozostałą masę krówkową wyłożyć cienką warstwą na wierzchu włącznie z bokami.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać śmietankę, wymieszać, wylać na ciasto. Batoniki bounty pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na polewie. Schłodzić, co najmniej kilka godzin a najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation