Kuchnia
Ciasta
Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek osobno – żółtka i białka
180g cukru kryształu
80ml oleju
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml świeżo zaparzonej, ostudzonej kawy
Ciasto makowe – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
130g masła w temperaturze pokojowej
90g cukru kryształu
200g suchego, zmielonego maku (użyłam kupnego, zmielonego w torebce)
4-5 kropli aromatu migdałowego
4 duże jajka
100g posiekanych orzechów włoskich
Do nasączenia:
230-250ml wody (można część zastąpić alkoholem np. spirytusem lub wódką lub likierem)
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Czekoladowy krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64%
50g mlecznej czekolady
200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
250g masła w temperaturze pokojowej
300g masy krówkowej z puszki
Polewa:
150g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64%
100g mlecznej czekolady
250ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
około 150-200g masy krówkowej z puszki
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe do posypaniaCiasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówkąBiszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.4. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM. Wlać kawę i znów wymieszać krótko szpatułką.5. Następnie przesiać połowę przygotowanej mąki z kakao, wymieszać bardzo krótko szpatułką (proszę za długo nie mieszać) i przesiać pozostałą mąkę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.Ciasto makowe:
7. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać zmielony mak, aromat i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.8. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać orzechy i wymieszać szpatułką.9. Ciepły biszkopt można wyjąć z blaszki i tą samą blaszkę 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto makowe przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.Czekoladowy krem:
10. Do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, patrz FILM. Czekoladową masę nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.11. Gdy masa czekoladowa już ostygnie do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. W dwóch partiach dodać masę krówkową, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.12. Następnie do maślanego kremu dodać w dwóch partiach czekoladową masę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.Składanie ciasta:
13. Z blaszki wyjąć ciasto makowe i odstawić.
Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i papier wyłożyć z powrotem do blaszki, patrz FILM. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części.14. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać (część wody można zastąpić np. 3 łyżkami spirytusu) i tak około 1/4 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce (troszkę więcej ponczu radzę przeznaczyć na ciasto makowe).15. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę czekoladowego kremu i wyrównać. Z ciasta makowego zdjąć papier do pieczenia i z ciasta można również troszkę odciąć przypieczoną skórkę.16. Ciasto makowe położyć na kremie w blaszce i nasączyć je troszkę więcej niż biszkopt. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go pozostałym ponczem.Polewa:
17. Do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi.18. Następnie do ciepłej masy czekoladowej dodać masę krówkową jaka została nam w puszce i dokładnie wymieszać, patrz FILM.19. Polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
Na koniec ciasto posypałam wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.20. Ciasto radzę podawać w temperaturze pokojowej, czyli tak około 45-60 minut przed podaniem ciasto można wyjąć z lodówki, aby krem był bardziej miękki i kremowy.
MA==