Kuchnia

kurczak

kurczak miodowo-czosnkowy

Składniki:

· 400 g drobiowego mięsa
· 2-3 cebule
· 3 łyżki oleju do smażenia
· 3 duże ząbki czosnku
· 2-3 łyżki miodu
· 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
· szczypta soli
· ½ szklanki wody
· 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Mięso drobiowe kroimy w paski i wrzucamy do woka. Smażymy 5-6 minut na dość silnym ogniu mieszając co chwilę. Kurczak powinien się lekko zezłocić. Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Dorzucamy ją do woka. Znów smażymy ok. 3 minuty. Dodajemy dosłownie szczyptę soli (sos sojowy jest bardzo słony, więc jest szansa, że możemy przesolić) i pokrojony w plasterki lub kostkę czosnek. Wszystko mieszamy, a następnie dodajemy miód i sos sojowy. Znów mieszamy i dodajemy ½ szklanki wody. Zmniejszamy ogień i pozwalamy się temu chwilkę podusić, chociaż kurczak powinien już być w zasadzie gotowy. Z odrobiną wody mieszamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy nią sos – mieszamy szybciutko, żeby nie zrobiły się gluty. Danie jest w zasadzie gotowe. Sprawdzamy jeszcze tylko czy jest odpowiednio słodkie, słone i w razie potrzeby dodajemy sól lub sos sojowy albo miód. Podajemy z ryżem np. basmati lub brązowym i ostrym sosem (mnie akurat się skończył, więc było bez). Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation