Kuchnia

Chlebki, bułeczki...

chleb otrębowy Dukana:

Składniki na 1 bochenek (10 - 12 kromek):

* 3 jajka
* 8 łyżek otrębów owsianych (oatbran)
* 16 łyżek otrębów pszennych (wheatbran)
* 10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
* 5 łyżek naturalnego jogurtu (niskotłuszczowego)
* 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
* 5 łyżek letniej wody
* pół łyżeczki soli

Wszystkie składniki zmiksować. Można robotem, można ręcznie (najważniejsze, by całość była dokładnie wymieszana).

Formę keksówkę (o wymiarach dolnych 19 x 8 cm) wysmarować masłem, wysypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto (jest dość rzadkie). Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, do wyrośnięcia (od 30 do 60 minut).

Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut, następnie temperaturę obniżyć do 180ºC i piec dodatkowe 15 minut. Wyjąć ostrożnie z foremki, ostudzić na kratce.


lub


Składniki:

* 1,5 szkl otrębów owsianych
* 0,5 szkl otrębów pszennych
* 1/3 szkl mąki kukurydzianej
* 150 serka wiejskiego
* 150g chudej maślanki
* 2 jaja
* 1 łyżeczka proszku dopieczenia
* pół łyżeczki soli


Wykonanie:

Do miski wsypujemy otręby, mąkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia i sól. Dodajemy roztrzepane jajka, maślankę i serek. Wszystko dobrze mieszamy. Małą blaszkę keksówkę (18x7 lub mniejszą) natłuszczamy i wysypujemy otrębami, wykładamy ciasto.
Pieczemy 30 min w 180st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation