Kuchnia

kuchnia

Kotlety mielone z pieczarkami
Kiedy się Wam znudziły tradycyjne kotlety mielone, proponuję przygotować aromatyczne kotlety wieprzowe z dodatkiem pieczarek. Możemy przygotować na różne uroczystości lub rodzinny obiad.
Czas przygotowania 30 minut
9 porcji
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 2 cebule
• ½ kg pieczarek
• 1 całe jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• Olej do smażenia
• 1 łyżka masła
• Bułka tarta do panierki
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, paprykę ostrą, bułkę tartą, wlewam śmietanę. Cebulę jedną obieram drobno kroję i dodaję do mięsa. Pieczarki myję, ogonki kroję drobno, dodaję do mięsa. Wyrabiam masę mięsną, robię okrągłe kotlety, panieruję w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układam w naczyniu.
2. Obieram drugą cebulę, drobno kroję i smażę na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki kapelusze pieczarek, smażę około pięciu minut mieszając łyżką. Po tym czasie doprawiam pieprzem oraz solą.
3. Usmażone grzyby układam koło kotletów.
4. Gotowe.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation