Kuchnia

Na stòł

2 duże cukinie ( 3 mniejsze )
250gr serc karczocha, jeżeli są mrożone to należy wycisnąć z nich nadmiar wody.
Skórka z 1 cytryny ( starta )
1 łyżka soku z cytryny
2 posiekane ząbki czosnku
Liście pietruszki - około szklanki (znowu mierzymy na szklanki;) )
1/4 szklanki orzechów włoskich
Szczypta soli oraz pieprzu.
1/4 szklanki (niecałe) oliwy z oliwek
1/2 szklanki parmezanu

Przygotowanie:
Odciąć od cukinii ogonek, następnie pociąć ją na długie cienkie wstążki używając cienkiego ostrego nożyka do obierania warzyw. Trzeba zwrócić uwagę żeby nie były za cienkie bo nie będziemy wstanie
ich postawić, oraz żeby nie były za grube bo będziemy mieć problem z zwinięciem ich w rulonik.
Każdy pasek posyp odrobiną soli i pieprzu.
Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Ponieważ paski są cieniutkie nie powinny być w grillu dłużej niż 60sekund ale i nie mniej niż 30sekund, taka chwilka dosłownie wystarczy ponieważ chodzi tylko o to żeby
nie były takie surowe i żeby miały małe ślady grilla.
Do blendera czy też rozdrabniacza (kto jak woli nazywać) wrzucić serca karczocha, wcześniej startą skórkę
z cytryny, sok z cytryny, ząbki czosnku, pietruszkę, orzechy włoskie, dużą szczyptę soli i pieprzu - siekać to przez 20-30 sekund aż wszystko będzie ładnie posiekane dodać oliwy z oliwek.
Zawartość blendera przełożyć do miseczki i wymieszać z tartym parmezanem. Spróbować czy jest prawidłowo doprawione, jeżeli nie to przyprawić według uznania.
1 łyżka nadzienia na pasek cukinii, ładnie rozsmarować i zwinąć w rulonik;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation