Kuchnia

Pyszne

Moje WypiekiSkładniki:

100 g biszkoptów typu Savoiardi (lub innych, waga zależy od rodzaju biszkoptów)
1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody)
250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej (lub twarogu 3 x zmielonego)
200 g truskawek, odszypułkowanych
250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wrzącej wody (połowa ilości wody sugerowanej na opakowaniu) i przestudzić.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Na papierze ułożyć biszkopty, łamiąc je w razie potrzeby.

W naczyniu umieścić płynną i przestudzoną galaretkę, serek mascarpone, truskawki. Zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej, bezgrudkowej mieszanki. Umieścić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do lekko gęstniejącej mieszanki truskawkowej i wymieszać delikatnie rózgą kuchenną. Przelać na biszkopty do przygotowanej tortownicy. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Na wierzch:

250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
2 łyżeczki cukru pudru
300 g truskawek, przepołowionych

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na schłodzony sernik. Udekorować świeżymi truskawkami.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation