Kuchnia

Napoje

Różana lemoniada

Składniki (dla 4-6 osób)

8 szklanek wody mineralnej
120 ml soku ze świeżej cytryny (ok.2 ½ cytyny)
120 ml wody różanej spożywczej (taką wodę można zrobić samemu, ale to wymaga trochę czasu,dlatego radzę kupić w supermarkecie. Wodę różaną spożywczą stosuje się m.in jako aromat do deserów, ciast, sałatek owocowych itp)
¾ szklanki cukru pudru
kilka listków świeżej mięty
lód w kostkach ( płatki róży zamrozić z wodą w pojemniczkach na lód)

UWAGA: Zbieramy wyłącznie te płatki róż, do których mamy absolutną pewność, że nie chorują i że nie są pryskane chemią !

Przygotowanie: Do szklanego dzbanka wlać wodę, sok z cytryny, wodę różaną. Następnie wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać. Jeżeli smakowo lemoniada jest zbyt kwaśna można dodać więcej cukru wg uznania.
Wrzucić kilka listków świeżej mięty i odstawić do lodówki na ok.2 godziny. Tuż przed podaniem wrzucić lód w kostkach i możemy zacząć degustację.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation