Kuchnia

Ciastowo

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia150 g
mąka170 g
gorzka czekolada100 g
mleko150 ml
cukier150 g
kakao20 g
jajko1 szt.
soda oczyszczona1 łyżeczka
śliwki10 szt.
polewa
gorzka czekolada100 g
śmietanka 30%100 ml

Przygotowanie
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Krok 1
W rondelku umieszczamy mleko, cukier, kakao, Kasię i połamaną czekoladę. Podgrzewamy do chwili połączenia się składników.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami – krok 2
Krok 2
Otrzymaną masę odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami – krok 3
Krok 3
Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i wlewamy do niej przestudzoną masę czekoladową. Wszystko razem mieszamy.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami – krok 4
Krok 4
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20 x 20 cm.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami – krok 5
Krok 5
Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki i układamy na cieście. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami – krok 6
Krok 6
Śmietankę podgrzewamy i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż masa będzie gładka i lśniąca. Otrzymaną polewę rozprowadzamy na przestudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation