Kuchnia

kuchnia

Marynowane grzybki z cebulą i marchewką | Zdrowa-Kuchnia

Składniki Zioła użyte w przepisie
dowolna ilość grzybów (na przykład prawdziwki, rydze, maślaki, podgrzybki, opieńki, gąski, kozaki, kurki)
cebula
marchewka
szczypta soli
Zalewa (składniki na 1 litr zalewy):
3 szklanki wody
1 szklanka octu
6 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
Sposób przygotowania
Najlepsze do marynaty są małe młode grzyby. Można też użyć samych czapeczek.

Grzyby dokładnie wyczyścić i ugotować w osolonej wodzie aż zmiękną. Wylać na durszlak i odcedzić. Czas gotowania zależy od gatunku grzybów.

W garnku przygotować zalewę (około pół litra na jeden litrowy słoik).
Zagotować wodę z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Dorzucić pokrojoną w plasterki marchewkę. Pogotować 5 minut.
Dolać ocet.
Kiedy zalewa się zagotuje dodać cebulę pokrojoną w talarki. Gotować 3 minuty.
Dorzucić grzyby. Zagotować.

Przekładać do słoików i natychmiast zakręcać. Nie trzeba pasteryzować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation