Kuchnia

DESERY

Czekoladowe ciasto:
150 g czekolady gorzkiej (50 g)
100 g masła (30 g)
5 jaj (2 małe jaja)
1 łyżka kakao ( 1 płaska łyżeczka)
175 g cukru ( 50 g cukru)
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić i przestudzić. Zmiksować żółtka z kakao i dodać masę czekoladowo maślaną. W drugiej misce ubijamy pianę z białka, dosypując stopniowo cukier. Kiedy będzie sztywna i błyszcząca dodajemy 1 /3 piany do masy czekoladowej i mieszamy do połączenia. Tak napuszona masę czekoladową delikatnie dodajemy do piany i mieszamy nie niszcząc jej struktury. Przelewamy do formy i pieczemy od 20 do 35 minut.

Mus ciemny:
100 g czekolady gorzkiej ( 30 g czekolady mlecznej)
100 g masła ( 30 g masła)
3 jajka (1 jajo)
115 g cukru ( 30 g cukru)
2 łyżeczki kakao ( 1 /2 łyżeczki)
2 łyżeczki żelatyny ( niepełna łyżeczka)
Mus jasny:
65 g białej czekolady
Skórka pomarańczowa
3 jajka
115 g cukru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ciepłej wodzie( około 80 ml)

Oba musy wykonuje się w ten sam sposób jak ciasto z tym, że rozpuszczoną żelatynę mieszamy z masą czekoladową a następnie łączymy z pianą i w jasnym musie czekolada jest rozpuszczana bez masła.

Wylewamy ciemna masę na upieczony i ostudzony spód i schładzamy około 2 godzin lub do stężenia. Przygotowujemy jasny mus, wykładając go na lekko stężały mus ciemny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation