Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na ciasto

2 szklanki mąki
¾ kostki zimnego masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Składniki na nadzienie:

400 g serka śmietankowego
4 łyżki chrzanu
200 g wędzonego łososia
100 g kiełków rzodkiewki
150 g pistacji Felix
Sposób przygotowania:

Mąkę siekamy z masłem i szczyptą soli, dodajemy jako oraz wodę i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do schłodzenia, następnie wypełniamy nim foremki na babeczki (z tej porcji wychodzi ok 18 szt.). Na ciasto nakładamy kawałki papieru do pieczenia i obciążamy je grochem, pieczemy w 180 stopniach 10 minut, następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy do wystudzenia, w tym czasie przygotowujemy farsz mieszając serek z chrzanem i kiełkami rzodkiewki. Obieramy pistacje, a następnie siekamy. Gdy ciasto wystygnie nakładamy do niego serek smarując boki i spód babeczek, w środku układamy po kawałku wędzonego łososia i przykrywamy go serkiem. Wierzch każdej babeczki obsypujemy siekanymi pistacjami.

Smacznego :)

PS. To lekka i zdrowa przekąska, która sprawdzi się na co dzień i od święta ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation