Kuchnia

dania jednogarnkowe,obiadowe

Rozpływająca karkówka, duszona w kapuście kwaszonej z aromatycznym sosem myśliwskim. | Poezja Smaków


karkówka wieprzowa 1 kg
kapusta kwaszona 1 kg

sos myśliwski:

2 szklanki rosołu
garść suszonych grzybków
pół czerwonej papryki
1 tarty ogórek kwaszony
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
nieduża cebula posiekana w kostkę
puszka pomidorów krojonych
100 ml czerwonego wina

sól, pieprz, słodka papryka czerwona w proszku jako przyprawy


Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna, należy ją opłukać pod bieżącą wodą do pożądanej kwasowości. Następnie wstawić do garnka z wodą i gotować przez 60 minut na miękko.

W tym czasie pokroić karkówkę na plastry, posolić ją lekko i oprószyć pieprzem.

Przygotować sos:
Do garnka wlać rosół, dołożyć grzybki, czosnek, cebulę, paprykę i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 20 minut i po tym czasie dołożyć pozostałe składniki, czyli: wino, pomidory, ogórki oraz przyprawy wedle uznania. Sos powinien na tym etapie mieć wyrazisty smak - złagodnieje podczas pieczenia, oddając aromaty mięsu i kapuście. Doprowadzać do wrzenia jeszcze przez 30 minut, co jakiś czas mieszkając.

Na dnie naczynia żaroodpornego, blaszki (itp) ułożyć 1/3 część kapusty, polać sosem i położyć kilka plastrów mięsa. Czynność tę powielić drugi raz i przykryć ponownie kapustą oraz sosem, pamiętając, by mięso pozostało wewnątrz kapusty, a ostatnia warstwa (tak jak i pierwsza) była złożona z kapusty i sosu.

Całość szczelnie zawinąć w folię aluminiową lub przykryć pokrywką, by dusiło się, a nie piekło. Wstawić do piekarnika na dwie godziny - temperatura 170 stopni.

Podawać samo lub na przykład z kluskami śląskimi, albo pieczonymi ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation