Kuchnia

wypieki

Bułki czosnkowe


Składniki
400 g mąki pszennej typ 650

20 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g mleka
30 g roztopionego masła
farsz czosnkowy:
5-8 ząbków czosnku
świeża lub suszona natka pietruszki
czosnek niedźwiedzi -opcjonalnie
4 łyżki oliwy z oliwek
mleko do posmarowania bułek

Jeśli używacie świeżych drożdży, trzeba na samym początku zrobić rozczyn, do miseczki wlać odrobinę mleka, mąki, cukru i drożdży, poczekać 5 minut, aż drożdże ruszą.

Do miski wkładamy pozostałe składniki i rozczyn drożdżowy lub suche drożdże i dobrze wyrabiamy ciasto, musi być jędrne i gładkie. Można pomóc sobie mikserem. Ja wyrabiałam ręcznie przez 10 minut.

Ciasto odstawiamy nakryte do wyrośnięcia, ma podwoić objętość (ok 1 godziny)

Farsz:

Czosnek drobno kroimy lub wyciskamy przez praskę, dodajemy oliwę z oliwek, pietruszkę i czosnek niedźwiedzi. Mieszamy i gotowe.

Ciasto dzielimy na 12 części, lekko smarujemy blat oliwą i z ciasta formujemy prostokąt, który zawijamy jak roladę lekko dociskając, aby się skleiła, rolujemy a po bokach lekko przyciskamy, aby powstał kształt łódeczki.

Uformowane bułki nacinamy prawie do dołu i smarujemy farszem czosnkowo-pietruszkowym ok 1 łyżeczka na bułkę.

Odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia, smarujemy mlekiem i wkładamy do piekarnika.

Bułki pieczemy w 180*C przez ok 15 minut, mają się zezłocić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation