Kuchnia

Bułeczkowo

MAKOWE RÓŻYCZKI

SKŁADNIKI (12 sztuk):
550g mąki,
½ łyżeczki soli,
25g świeżych drożdży,
70g cukru,
200ml mleka,
100g masła,
2 jajka,
400g masy makowej,
Opcjonalnie: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy ciasto.


Masło roztapiamy i studzimy. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany). Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut aż podrośnie. Jajka miksujemy z pozostałym cukrem i solą. Wlewamy rozczyn i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne.
Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy jeszcze 2 minuty. Ciasto dzielimy na 12 równych części (po około 86g każda) i formujemy kulki.

Każdą kulkę dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy je na cienkie, okrągłe placki (nie będą one zbyt duże – rozwałkowujemy najcieniej jak się da).

Na każdą różyczkę potrzebne będą 3 takie placki.

Każdy z placków smarujemy dość cienko masą makową.

Placek składamy na pół i jeszcze raz na pół.

Otrzymamy takie jakby naleśniki.


Trzy naleśniki układamy tak, aby ich wierzchołki zachodziły na siebie.


Zwijamy je tworząc kształt róży. Gotowe róże przekładamy do formy muffinkowej, którą lekko smarujemy masłem.
Odstawimy je na kilka minut, aby podrosły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Babeczki pieczemy 15-20 minut – aż się zarumienią.
Opcjonalnie można je przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem – uzyskamy w ten sposób ładną, brązową, błyszczącą skórkę. Muffinki po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation