Kuchnia

mięso,wędliny,pasztety,kotlety

Boczek pieczony w ziołowej kołderce
Domowy boczek, jeśli nie jest zbyt tłusty i został dobrze przyprawiony, może być naprawdę bardzo smaczną wędliną. Użyłam tradycyjnych ziół, które nadały mu tego dobrego smaku no i oczywiście bardzo ważny jest tu czosnek. Boczek powinien spędzić przynajmniej jedną noc w lodówce, żeby wszystkie przyprawy i sól przeniknęły do jego wnętrza.



Składniki:

1 kg surowego boczku
20 g soli peklowej
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
4 ząbki czosnku
2 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
100 ml oliwy
6 listków laurowych

Czosnek przecisnąć przez praskę, ziele angielskie i jałowiec utrzeć w moździerzu. Dodać pozostałe zioła oraz sól, wymieszać dokładnie z oliwą i tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzeć boczek. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godz. Po wyłączeniu piekarnika boczek pozostawić w środku, aż do wystygnięcia.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation