Kuchnia

faszerowane warzywa,potrawy z warzywi grzybów

Kalafior zapiekany pod kołderką z beszamelu

Składniki:

Sos beszamelowy

3 łyżki oleju lub masła,
3 łyżki mąki,
1 szklanka mleka,
1 łyżka soku z cytryny

oraz

½ kg ziemniaków,
1 kalafior,
1 szklanka startego żółtego sera,
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osłodzonej i osolonej wodzie aż będzie al dente, osączamy z wody na sicie. W ten sam sposób gotujemy pokrojone w plastry ziemniaki.

W tym czasie przygotowujemy beszamel; masło lub olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę i energicznie mieszając przesmażamy przez chwilę aż mąka zezłoci się. Wówczas ostrożnie wlewamy mleko, cały czas mieszając energicznie, aby nie powstały grudki. Sos doprawiamy do smaku cukrem, solą, sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Beszamel powinien mieć konsystencję gęstej kwaśnej śmietany by nie spływał z warzyw. Naczynie smarujemy tłuszczem i układamy w nim na dnie warstwę z ziemniaków a na górze kalafior, który równomiernie polewamy sosem. Na wierzchu posypujemy całość startym serem i świeżym pieprzem. Zapiekamy około 30 minut w nagrzanym do 180º piekarniku. Podajemy na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation