Kuchnia

Wypieki

Torcik makowo-brzoskwiniowy

SKŁADNIKI
składniki na biszkopt makowy:
4 białka (z jajek rozmiar L )
4 żółtka
100 g cukru ((pół szklanki) )
75 g maki pszennej ((pół szklanki) )
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g maku niemielonego ((1 szklanka) )
składniki na żelkę brzoskwiniowa:
1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego (użyłam Stovit - około 260 g)
1 galaretka brzoskwiniowa
250 ml wody (gorącej )
składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki (zimnej )
375 g serka mascarpone ((1,5 opakowania) zimnego )
około 5 łyżek cukru pudru ( - lub do smaku)
INSTRUKCJA

Jak zrobić biszkopt z makiem:
Białka zmiksuj z cukrem na gęstą, białą i puszystą masę.
4 białka,100 g cukru
Mąkę przesiej przez sito z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodaj mak i wymieszaj.
75 g maki pszennej,1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,130 g maku niemielonego
Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
4 żółtka
Dodaj mąkę z makiem i delikatnie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (jej dno, boki zostaw puste).
Przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa dwa blaty.
Jak zrobić żelkę brzoskwiniową
Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody.
1 galaretka brzoskwiniowa,250 ml wody
Dodaj dżem brzoskwiniowy i zmiksuj lekko blenderem - odstaw do lekkiego stężenia.
1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
Jak zrobić krem śmietankowy:
Śmietanę kremówkę zmiksuj razem z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
500 ml śmietany kremówki,375 g serka mascarpone,około 5 łyżek cukru pudru
Jak złożyć tort makowy:
W tortownicy umieść jeden blat biszkoptu - możesz go dodatkowo nasączyć wodą z cukrem i odrobiną soku z cytryny.
Nałóż trochę kremu - tak aby był wyżej przy bokach.
W środek nałóż tężejącą galaretkę z dżemem.
Schowaj formę do lodówki aż żelka zupełnie stężeje.
Wtedy nałóż na nią jeszcze trochę kremu i wyrównaj.
Połóż drugi blat i jego też nasącz jeśli lubisz wilgotne biszkopty.
Zdejmij rant.
Wierzch i boki tortu posmaruj kremem.
Część kremu możesz przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim górę tortu.
Na koniec posyp wierzch odrobiną niemielonego maku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation