Święta i uroczystości

Łakocie Wielkanocne

Śliwus - Dyngus

Spód:



* 3 jajka

* 2/3 szklanki mąki pszennej

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 2 łyżki kakao

* 100 g startej gorzkiej czekolady

* 2 łyżki oliwy

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Masa śliwkowa:



* 400 g suszonej śliwki

* 100 ml ciemnego rumu

* 500 ml kremówki

* 150 g mascarpone

* 250 g gorzkiej czekolady



Masa cappucinno:



* 300 ml kremówki

* 3 łyżki orzechowego cappuccino

* 1 łyżka cukru pudru



Dzień wcześniej namaczamy śliwki w rumie (na co najmniej 10 godzin).

Wszystkie składniki na biszkopt umieszczamy w misce i miksujemy na najwyższych obrotach do chwili połączenia się (ok 2-3 minuty). Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem i lekko natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15-18 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie zdejmujemy papier do pieczenia, przecieramy tortownicę ręcznikiem papierowym (by pozbyc się resztek oleju) i ponownie umieszczamy w niej ciasto.

Nasiąknięte rumem śliwki drobno kroimy. Kremówkę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do niej mascarpone i roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę. Miksujemy do czasu, aż masa będzie jednolita i gładka. Do masy dodajemy śliwki. Masę wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Przygotowujemy masę cappuccino.

Kremówkę ubijamy na sztywno a na koniec dodajemy kawę wymieszaną z cukrem. Masę wykładamy na wierzch ciasta i wstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem ciasto można udekorowac polewą czekoladową, suszonymi śliwkami i miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation