Kuchnia

Ciastka

Wielkanocne ciasteczka-kicajki :: Book me a Cookie

Ciasteczka Wielkanocne nie całkiem dosłownie. Zajączki bez buziek, bo dobrze wychodzą mi tylko oczy, wąsy i noski, a buziek nigdy nie potrafiłam narysować tak, żeby ciastka nie wyszły jak przygłupy. Ciasto jest najbardziej podstawowe z możliwych: mąka, cukier puder, masło, jajo, proszek do pieczenia albo soda i odrobina mleka, gdyby całość nie chciała się kleić. Wychodzi z tego ciasto idealne na wszelkie wykrawanki i dobrze trzymające kształt.

Zatem voila, oto wielkanocne zające!

Ciasteczka – kicajki

Składniki:

300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
175 g masła
1 jajko

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, wbić jajo. Zagnieść. Jeśli nie będzie chciało się kleić w jedną kulę, dolać odrobinę mleka, żeby związać ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce. Rozwałkować, powycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 7-8 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Ozdobienie:

Ozdabiamy wyłącznie zupełnie wystudzone ciasteczka.

podstawowy lukier do dekoracji: białko z jednego jajka, lekko ubite + cukier puder (na oko, „ile przyjmie” białko)
różowy lukier: czerwony barwnik w żelu – mało!
czarny make-up: czarny jadalny pisak spożywczy minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation