Kuchnia

CIASTO

maniapieczenia: Sernik krakowski

Ciasto kruche:

300 g mąki pszennej
200 g masła
50 g cukru pudru
2 żółtka

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić na małe kawałki i wraz z żółtkami dodać do mąki. Zagnieść szybko jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta i odłożyć z powrotem do lodówki - posłuży do wykonania paseczków na wierzchu sernika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut, do lekkiego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić.

Masa serowa:

1kg tłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
8 jajek
225 g drobnego cukru
200 g masła
35 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
100 g drobnych rodzynek
50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

oraz:

1 żółtko do posmarowania kratki z ciasta.


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z 200 g cukru. Stopniowo dodawać ser i żółtka, po jednym. Ucierać aż składniki połączą się. Dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń. Wsypać rodzynki i skórkę. Wymieszać.

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać pozostałe 25 g cukru. Delikatnie wmieszać ubitą pianę do masy serowej, mieszając całość łyżką lub szpatułką.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C. Wyłożyć masę serową na podpieczony spód. Wyrównać wierzch. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, wyciąć z niego nożem lub radełkiem paseczki o szerokości 1 cm. Paseczki ułożyć na wierzchu masy serowej w formie kratki. Żółtko roztrzepać widelcem. Przy pomocy pędzelka posmarować kratkę żółtkiem.

Piec około 70 - 75 minut, do momentu ładnego zarumienienia wierzchu sernika. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce.

Lukier:

150 g cukru pudru
sok z 1 dużej cytryny

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru można dostosować dodając więcej soku jeśli jest za gęsty lub cukru pudru jeśli jest za lejący.

Schłodzony sernik polukrować wedle uznania - same paseczki lub cały wierzch. Sernik można też zostawić bez lukru. Jest wyborny sam w sobie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation