Kuchnia

kitchen / cooking

Pulpeciki w sosie koperkowym


Składniki ;
500 g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól pieprz
mąka do obtaczania
2 łyżki śmietany
1/2 szklanki mleka
3 łyżki mąki
1/2 natki pietruszki

Przepis :
• Do miski włożyć zmielone mięso wieprzowe.
• Wbić jajko, dodać tartą bułkę i doprawić solą i pieprzem.
• Dokładnie wymieszać.
• Formować niewielkie kulki (można nabierać łyżką i formuję w dłoniach).
• Każdą kulkę obtaczać w mące.
• Do garnka nalać tyle wody, by przykryła kulki.
• Lekko osolić i zagotować. Kiedy będzie już wrząca wkładać pulpeciki.
• Pulpeciki gotować ok. 20-25 minut na średnim ogniu.
• Koperek drobno posiekać.
• W szklance wymieszać mleko, śmietanę i mąkę tak aby nie było grudek.
• Zmniejszyć ogień. Powoli wlewać zawartość szklanki do garnka i delikatnie mieszać.
• Gdy sos zrobi się gęsty, dodać koperek, zamieszać.
• Chwilkę jeszcze pogotować i zdjąć z ognia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation