Kuchnia

MAKARONY

Makaron z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami | Kwestia Smaku

1 mała cukinia (około 250 g)
2 ząbki czosnku
160 g makaronu penne
4 łyżki oliwy extra vergine
5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
2 duże garście szpinaku
60 g startego parmezanu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Nastawić do ugotowania makaron. Nieobrane ząbki czosnku lekko rozgnieść płaską stroną noża. Cukinię pokroić na podłużne słupki o grubości ok. 1 cm.
Cukinię z czosnkiem podsmażyć przez ok. 5 min na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, kilkakrotnie mieszając drewnianą łyżką. Po zrumienieniu wyłączyć ogień a patelnię przykryć folią aluminiową.
Pokroić suszone pomidory. Liście szpinaku przepłukać na durszlaku pod bieżącą wodą i pozostawić w durszlaku; następnie odcedzić w nim makaron (w ten sposób zblanszujemy szpinak) a garnek odstawić z powrotem na mały ogień.
Wlać do garnka 2 łyżki oliwy, dodać starty parmezan i suszone pomidory, następnie cukinię (przed dodaniem można ją odrobinę posolić), wyciśnięty z łupinek czosnek oraz przecedzony makaron ze szpinakiem i 2 łyżki oliwy.
Garnek zamknąć pokrywką i energicznymi ruchami kilkukrotnie wstrząsnąć aż składniki się wymieszają. Przełożyć na podgrzane talerze i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation