Kuchnia

wegetarian

Rolada z cukinii z pieczarkami

Masa na roladę:

400 g młodej cukinii (1 duża lub 2 mniejsze)
3 małe jajka M lub dwa duże L
3 łyżki mąki pszennej
do smaku łyżeczka zdrowej bez polepszaczy smaku Vegety lub sól i świeżo zmielony pieprz czarny

Farsz:

500 g pieczarek
1 cebula
100 g sera żółtego
50 g sera feta

Sposób wykonania rolady

Do przygotowania rolady z cukinii potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, miksera, patelni, płaskiej blaszki o wymiarach 25 x 38 cm oraz piekarnika.

Krok 1. Przygotowuję ciasto na roladę

Cukinię myję i obieram ze skórki. Następnie taruję na dużych oczkach tarki do warzyw. Cukinię lekko solę i zostawiam na 5 minut, aby warzywo puściło sok. Po tym czasie cukinię odciskam rękę tak, aby uzyskać suchy miąższ.
Białka oddzielam od żółtek i ubijam z nich pianę. Do piany dodaję żółtka i mieszam na bardzo niskich obrotach miksera lub łyżką. Następnie wsypuję mąkę i całość dokładnie mieszam szpatułką. Do ciasta dodaję odsączoną cukinię. Wsypuję vegetę i całość mieszam na gładką masę. Sprawdzam smak i ewentualnie doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym.
Masę wylewam na blaszkę o wymiarach 25 x 38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piekę z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut, aż się zarumieni.

Krok 2. Przygotowuję farsz

Podczas gdy w piekarniku piecze się placek z cukinii, przygotowuję farsz. Pieczarki obieram i kroję w mniejsze kawałki, najlepiej cienkie półplasterki.

Cebulę obieram z łupinek i siekam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i odsmażam cebulkę. Następnie dodaję pieczarki i podsmażam do momentu, aż woda z pieczarek odparuje i zmiękną. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3. Zwijam i piekę roladę

Gotowy placek z cukinii wyjmuję z piekarnika i przewracam na wyłożoną wcześniej czystą ściereczkę na stole lub blacie kuchennym. Placek jest lekko miękki i delikatny, choć wygląda na pierwszy rzut oka jak sztywny biszkopt :-). Delikatnie zdejmuję z wierzchu placka papier do pieczenia. Czekam około 10 minut, aby rolada ostygła i lekko odparowała. Następnie na wierzch placka wykładam pieczarki oraz starowany ser żółty. Dodałam także pokrojoną w kostkę fetę. Skład farszu tak jak wspomniałam wcześniej, możesz zmieniać według swoje uznania. Możesz użyć: pomidorków, ogórka, papryki lub mięsa mielonego.

Placek z cukinii zwijam dość ściśle w roladę przy pomocy ściereczki jak na zdjęciu poniżej. Nie jest to trudne zadanie i na pewno uda się każdemu.
Zwiniętą roladę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Uwaga rolada jest delikatna. Radzę przy przenoszeniu na tackę piekarnika, pod zwiniętą roladę podłożyć 1 lub 2 płaskie szpatułki lub poprosić drugą osobę. Mi przy przenoszeniu pomógł mąż. Piekę z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C przez 8 minut do momentu, aż ser się rozpuści.
Rolada wspaniale smakuje z sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation