Kuchnia

Azja smaki

Chiński, żółty ryż z curry

1 szklanka białego ryżu;
1 średnia marchewka;
1 duża cebula;
1/2 pęczka szczypiorku;
1 papryczka chili;
1 jajo;
1/2 łyżki vegety;
1 czubata łyżka curry;
1/2 łyżeczki mielonego imbiru;
Olej do smażenia;
Sól;
Pieprz.

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody, w której będzie gotowany vegetę (1/2 łyżki). Odcedzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Papryczkę chili umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
Marchewkę umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
Szczypiorek umyć, osuszyć, grubo posiekać.
N rozgrzany na patelni olej wrzucić kosteczki cebuli i plasterki chili i delikatnie podsmażyć.
Do podsmażonej cebuli z chili dodać ugotowany ryż. Wymieszać i razem podsmażać, na średnim ogniu, przez około 5 minut.
Do ryżu z cebulą i chili dodać startą marchewkę, posiekany szczypiorek, przyprawić curry, imbirem, solą i pieprzem, wymieszać i krótką chwilę razem podsmażać.
Następnie na środku patelni z ryżem zrobić wolne miejsce, wbić w nie jajo i smażyć, aż się zetnie. Ścięte jajo energicznie i szybko wymieszać z ryżem i warzywami. Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation