Kuchnia

ANCHOIS

Potrawy z jaj, mąki i sera -

Bliny z czarnym kawiorem -

KUCHNIA ROSYJSKA -

25 dag kawioru czarnego
cytryna
200 ml śmietany gęstej kwaśnej

do ciasta
20 dag mąki pszennej
20 dag mąki gryczanej
2 dag drożdży
2 jajka
750 ml mleka
3 dag masła
1 łyżeczka cukru
sól
Tłuszcz do smażenia

Na ciasto: szklankę mleka lekko podgrzać, wlać do wysokiego naczynia, dodać rozkruszone drożdże, cukier i mąkę pszenną, delikatnie wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Masło stopić. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę gryczaną i mleko (uwaga - mleka wlać tyle by ciasto było gęste jak śmietana), dokładnie wymieszać, następnie mieszając dodawać żółtka, stopione masło, szczyptę soli a na końcu ubite białka, delikatnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Patelnie rozgrzać, smarować tłuszczem smażyć średniej grubości bliny z obu stron na złoty kolor (bliny to niezbyt duże placuszki, znacznie mniejsze od naleśników).

Bliny podajemy z dużym kleksem prawdziwej, kwaśnej i gęstej śmietany obłożone czarnym kawiorem i koperkiem do tego lekko pokropione cytryną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation