Kuchnia

na słodko

Ciasteczka cytrynowe z kokosem
Składniki na 20 ciasteczek:

130 g mąki,

płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

szczypta soli,

90 g miękkiego masła,

100 g cukru,

skórka otarta z jednej cytryny,

1 jajko,

łyżeczka ekstraktu cytrynowego,

łyżka soku z cytryny,

40 g wiórków kokosowych,

cukier puder do obtoczenia.

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem dopieczenia i odstawiamy. W osobnej misce miksujemy masło, aż pojaśnieje i będzie puszyste. Wsypujemy cukier i skórkę z cytryny, ucieramy przez kilka minut. Dodajemy jajko i ekstrakt cytrynowy i ponownie ucieramy masę mikserem. Na końcu dosypujemy wiórki kokosowe, a po chwili mąkę i mieszamy, aż składniki mokre i suche dobrze się połączą. Ciasto odstawiamy do lodókwi na minimum godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 150ºC. Z ciasta formujemy kulki wielkości średniego orzecha włoskiego, dokładnie obtaczamy w cukrze pudrze i odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (nie spłaszczamy!). Pieczemy w 150ºC przez ok. 20 minut (brzegi ciasteczek powinny się minimalnie zarumienić). Ciastka studzimy przez kilka minut na blasze i przenosimy na kratkę.

Ciasteczka cytrynowe przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni choć najlepsze są świeże, jeszcze ciepłe 🙂
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation