Kuchnia

Przepisy

Nocny chleb
Taki chleb upiecze każdy nawet bez umiejętności pieczenia. Szybki czas przygotowania, bez wyrabiania a chleb jest naprawdę smaczny.
Forma żaroodporna 17cm razy 23 cm
15 porcji
Leżakowanie 12 godzin
Czas przygotowania 10 minut
Czas pieczenia 50 minut
Składniki:
• 650 g mąki pszennej typ 650
• 100 g pestek łuskanych słonecznika
• 500 ml letniej wody
• 25 dag drożdży świeżych
• 2 łyżki oleju
• Szczypta soli
• 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
1. Wieczorem drożdże kruszę do szklanki, dodaję cukier, wlewam trochę wody, mieszam.
2. Do dużej miski wsypuje mąkę, sól, pestki słonecznika, wlewam rozpuszczone drożdże, pozostałą wodę, olej, dokładnie mieszam tak żeby połączyły się mi wszystkie składniki. Następnie przykrywam miskę folią i wstawiam na noc do lodówki.
3. Następnego dnia rano, przekładam ciasto na oprószony blat mąką i kilka razy zagniatam ciasto formując kształt bochenka chleba. Ciasto musi 30 minut poleżakować w temperaturze pokojowej.
4. Do piekarnika wstawiam puste naczynie żaroodporne i nagrzewam do 250°C. Naczynie ostrożnie wyjmuję, zdejmuję pokrywę a do naczynia przekładam uformowane ciasto. Naczynie przykrywam pokrywą, umieszczam ponownie w piekarniku. Chleb piekłam 50 minut w 220°C, w połowie pieczenia zdjęłam pokrywę.
5. Chlebek gotowy.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation