Kuchnia

biszkopt

CHRUPIĄCE PODUSZECZKI

SKŁADNIKI:

400g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
¼ szklanki cukru (50g),
30g masła,
Szczypta soli,
2 jajka,
1/2 szklanki mleka,
20ml wódki,
Tłuszcz do głębokiego smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i masło. Siekamy razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy stopniowo mleko i wódkę i dalej siekamy. Kolejno dodajemy jajka. Chwilkę jeszcze siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto.

Rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 2mm. Następnie kroimy je w kwadraciki 3x3cm.

Kwadraciki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo kwadraciki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.

Kwadraciki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation