Kuchnia

mięsa i obiady....

POMIDOROWE FOCACCIE Z SALAMI I MOZZARELLĄ

SKŁADNIKI:

( ok. 10-12 szt )

CIASTO:

* mąka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 40 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 260 ml

* cukier – 1 płaska łyżka

* jajko – 2 szt

* sól – 1 płaska łyżeczka

DODATKOWO:

* koncentrat pomidorowy Pudliszki – 200 g

* sezam

* bazylia tajska suszona ( nie konieczna )

* mozzarella ( u mnie mini kulki ) – 200 g

* salami – 150 g

* pomidory na gałązkach – ok. 250 g

* czosnek – 2-3 ząbki

* czerwona cebula – 2 szt

* sól, pieprz

* jajko do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy z solą.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajka – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy, urywamy po kawałku.

Formujemy coś na kształt pieroga, ranty podnosimy do góry.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Obsypujemy sezamem i bazylią tajską.

Smarujemy koncentratem pomidorowym Pudliszki zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem ( ilość zależy od naszych upodobań ) oraz odrobiną soli i pieprzu.

Układamy pomidory ( z gałązkami ładnie wyglądają! ).

Dodajemy salami i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.

Mozzarellę dodajemy dopiero w połowie pieczenia!

Zapiekamy ok. 15 – 18 minut w 180C.

Zajadamy gorące!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation