Kuchnia

deserek

MUS CHAŁWOWY

1 puszka mleczka kokosowego, schłodzonego przynajmniej 24 godziny w lodówce
1 łyżka cukru pudru

100 g chałwy
do podania: 500 g malin, pokruszona chałwa, syrop z agawy lub inny ulubiony

Przygotowanie:
Schło­dzo­ne mlecz­ko ko­ko­so­we otwo­rzyć i przy po­mo­cy łyżki wyjąć stałą część, po­zo­sta­wia­jąc wodę w pusz­ce. Woda nie bę­dzie po­trzeb­na w tym prze­pi­sie.
Do ko­ko­so­we­go kremu dodać cu­kier puder i ubić mik­se­rem. Na­stęp­nie po­kru­szyć chał­wę i po­now­nie ubi­jać, aż do mo­men­tu po­łą­cze­nia się skład­ni­ków.
Na dno mi­se­czek wy­ło­żyć łyżkę musu, po­sy­pać ma­li­na­mi, na­stęp­nie wy­ło­żyć ko­lej­ną łyżkę musu i wszyst­ko ob­sy­pać ma­li­na­mi, po­kru­szo­ną chał­wą oraz skro­pić sy­ro­pem z agawy.
Po­ra­dy:

Im dłu­żej mlecz­ko bę­dzie schło­dzo­ne, tym wię­cej sztyw­nej czę­ści bę­dzie w pusz­ce i tym ła­twiej bę­dzie ją ubić.
Ko­ko­so­wy krem nie musi być ubity tak mocno jak bita śmie­ta­na – zgęst­nie­je po do­da­niu chał­wy.
W za­leż­no­ści od tego ja­kie­go mlecz­ka uży­wa­cie i jak długo było chło­dzo­ne uzy­ska­cie inną ilość de­se­ru – dla­te­go do­brze jest stop­nio­wo do­da­wać chał­wę, aby deser nie był zbyt se­za­mo­wy.
Ko­ko­so­wa woda nie­wy­ko­rzy­sta­na w tym prze­pi­sie może przy­dać się do przy­go­to­wa­nia na­le­śni­ków, owsian­ki lub kok­taj­lu z jagód. Mniam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation