Design

Design

bistro mama: Ciasteczka HOBNOB'S

Składniki:
125 g masła
80 g brązowego cukru
2 łyżki miodu
100 g płatków owsianych błyskawicznych
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g gorzkiej (lub mlecznej czekolady)
10 g masła
Przygotowanie:
Ucieramy masło z cukrem (mikserem). Dodajemy miód i dalej ucieramy.
Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek i sól.
Miksujemy, ciasto powinno być lekko klejące.
Odrywamy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczamy w dłoniach. Powinny mieć ok. 3-4 cm średnicy.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Musimy pamiętać o zachowaniu dość sporej odległości między ciasteczkami, bo w trakcie pieczenia trochę się "rozleją".
Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej topimy czekoladę (mleczną, gorzką lub mieszaną) z dodatkiem masła.
Polewą czekoladową smarujemy każde ciastko od strony spodu.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation