Kuchnia

Kulinaria

Mazurek z marmoladą pomarańczową

z suszonymi morelami, polewą z białej czekolady i migdałami. Z likierem pomarańczowym.
Składniki:

Kruchy spód ucierany:

• 150 g miękkiego masła
• 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
• 150 g mąki pszennej
• 75 g mąki ryżowej * (lub ziemniaczanej)

Forma o wymiarach około 33 cm x 26 cm (mierzona po dnie)







Dodatki:

• około 3/4 szklanki marmolady pomarańczowej (grejpfrutowej, cytrynowej, limonkowej) z kawałkami owoców (ja użyłam mieszanki marmolad z przewagą pomarańczowej)
• 4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (niekoniecznie)
• garść suszonych moreli, pokrojonych w poprzek na cienkie plasterki
• garść obranych migdałów bez skórek
• Polewa: 150 g białej czekolady i 5 łyżek śmietanki kremowej 30%

Przygotowanie:
Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm, nieco większy niż dno formy (nie musi być idealnie równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta.
Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna. Resztki ciasta ponownie zlepić w kulę i rozwałkować podsypując mąką. Nożem wyciąć liście z ciasta, ulepić kuleczki i zrobić łodyżkę. Wycięte kawałki ciasta ułożyć na placku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pociągając za papier do pieczenia wyjąć spód mazurka na blat. Można już kłaść dodatki i dekorować.
Dodatki: Polewa: w rondelku roztopić 100 g połamanej na kosteczki czekolady razem ze śmietanką kremową i 2 łyżkami likieru pomarańczowego. Zdjąć z ognia, dodać resztę czekolady i mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi. Ostudzić, odstawić na około 30 minut do lekkiego zastygnięcia.
Na kruchym spodzie mazurka rozsmarować marmoladę wymieszaną z 2 łyżkami likieru pomarańczowego, ułożyć plasterki moreli, polać polewą i udekorować migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation