Ogród

Pod gołym niebem....

ROLADKI Z KAPUSTY I MIĘSA ZAPIEKANE Z SOSEM POMIDOROWYM
Do masy mięsnej można dodać wszystko na co macie ochotę: grzyby (kurki, pieczarki, podgrzybki), paprykę itp.

Składniki:
6-7 dużych liści z kapusty włoskiej
300g mięsa mielonego (drobiowego lub wołowego)
1 średnia marchewka
2-3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 puszka pomidorów bez skórki
sól, pieprz
bazylia, oregano, majeranek

Przygotowanie
Liście dobrze sparzyć, tak aby miejsce po głąbach były elastyczne. Ostudzić.
Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach, razem z posiekaną drobno cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać do mięsa. Dodać ulubione przyprawy (sól, pieprz, majeranek) i dokładnie wyrobić.

4 liście kapusty ułożyć na folii, tak aby na siebie nachodziły. Rozsmarować masę mięsną i zwinąć jak roladę. Kroić 3cm kawałki. Układać ściśle w naczyniu żaroodpornym wyłożonym pozostałymi liśćmi (2 liście zostawić do przykrycia).
Z pomidorów, bazylii, oregano i czosnku przygotować sos. Pod koniec gotowania przetrzeć go przez sito lub potraktować blenderem.
Przygotowanym sosem zalać roladki. Przykryć kapustą i folią aluminiową. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180*C na min 1h (do miękkości kapusty).
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation