Kuchnia

wypieki

Naleśniki: szpinakowe roladki

(dla 6 osób)

Składniki
75 dag świeżych liści szpinaku
2 jajka
300 ml śmietanki 12% lub mleka
10 łyżek mąki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa do smaku
olej do smażenia
15 dag sera feta
Sposób przygotowania
Szpinak blanszujemy i odcedzamy. Jajka, śmietanę lub mleko, mąkę i przyprawy ubijamy razem i odstawiamy na 20 minut. Następnie łączymy ze szpinakiem i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wylewamy ciasto szpinakowe i delikatnie rozprowadzamy. Gdy placuszek się zetnie, zsuwamy go na duży talerz, odwracamy i wrzucamy ponownie na patelnię, żeby podsmażyć go z drugiej strony (jest zbyt kruchy, aby zrobić to za pomocą łopatki). Gotowe placuszki posypujemy pokruszoną fetą i rolujemy. Szpinakowe roladki podajemy gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation